Groen, groener, groenst bij buurtproject in het Groene Gordijn

- 29 november 2022 -

De wijk in letterlijk een groener daglicht zetten: het is de wens van de bewoners en samenwerkingspartners van het Groene Gordijn. Op 24 november kwamen ze bijeen in de sporthal aan de Burgemeester Blomlaan voor de aftrap van buurtproject het Transformatorhuisje. De plek waar creatieve workshops inspiratie bieden aan bewoners om de leefomgeving mooier te maken.

Als het aan bewoonster Trees van Broekhoven ligt, ziet het transformatorhuisje er binnenkort een stuk mooier uit. “Mag ik mijn idee laten zien? Het is mijn grootste wens op het huisje op te vrolijken in de stijl van de omgeving.”

Hoe ze dat voor zich ziet, heeft ze uitgetekend en beschreven in een schets. “Groen, milieu en klimaat zijn belangrijker dan ooit en op deze plek kan dit allemaal samenkomen. Je kunt er groene beplanting omheen laten groeien, aangevuld met vogelhuisjes en planken van boomschors. Voor de diversiteit en de uitstraling kun je sedumplanten op het dak plaatsen. En om de culturele geschiedenis van de wijk op de kaart te zetten is het mooi om gedichten en uitspraken te verspreiden langs de groene route.”

Stel je vraag

Bewoner Luc Dogge is kartrekker van het project. Hij is vastberaden er iets moois van te maken. “Door het opknappen van het transformatorhuisje kun je oud en nieuw met elkaar verbinden. Dat bevordert de leefbaarheid in de wijk.”

Als het aan Henk Ditmer ligt, is het transformatorhuisje vandaag nog verdwenen uit het straatbeeld. “Ik woon nu 20 jaar in de wijk. Als voorzitter van het buurtpreventieteam kan ik alleen maar hopen dat dit schandaal uit het beeld verdwijnt.” Zijn oplossing? “Groen eromheen planten, een hoge conifeer of een klimop, als het huisje maar uit het zicht is.”

In beweging brengen

De professionals van Zoom-In zijn aanwezig om te horen wat er speelt en leeft in de wijk. Chantall Jacobs ligt toe: “Het is ons doel om een gezonde, vitale wijk te krijgen. Met deze dag hopen we te achterhalen wat er speelt in de wijk. Wat hebben mensen nodig? Hoe kunnen we buiten de kaders denken? We willen bewoners in beweging brengen. We hopen dat ze ons in de toekomst voor hulp weten te vinden.”

Zo organiseert Zoom-In voor de wijken Gageldonk en Warande elke week inloopuren in de Kastanje. Op de dinsdagen van 09.00 tot 10.30 uur en op de donderdagen van 10.00 tot 12.00 uur. Iedereen is er welkom voor een vraag, een praatje of een kop koffie.