- 09 juni 2020 -

image

Wijkbewoners in actie: saaie deuren veranderen in blikvangers

Knalgeel waren de deuren. Maar nu veranderen maar liefst 60 deuren in 3 flats aan de Heiningen in kleurrijke kunstwerken. Het mooie is dat de ontwerpen door de bewoners zelf zijn gemaakt. En daarmee houdt hun betrokkenheid niet op: de deuren kleuren ze ook zelf in.

Het opfleuren van deze flats is een project door bewoners, gesteund door het Buurtcultuurfonds. Het idee is van Annie Luijsterberg, bewoonster en lid van de activiteitencommissie Samen Thuis. Iwaz (Art & Workshops) voert dit project samen met de bewoners van de Heiningen uit.

De oproep onder de bewoners leverde Iwaz veel tekeningen op. Deze tekeningen zijn de basis voor de kunstwerken op de deur. Iwaz zet de hoofdlijnen op de deuren en de bewoners kleuren de deur in met hun kleurstiften. Zo zijn uiteindelijk alle 60 deuren echte blikvangers.

“Het gaat om verfraaiing, maar ook om eigenaarschap – dit is van de bewoners, ze zijn er trots op – en sociale samenhang”, zegt Iwaz, terwijl hij een deur beschildert als voorbeeld. “Buren leren elkaar kennen. Er is tijdens het schilderen ook tijd voor een kopje koffie en een praatje.” Uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen.

Annie en Iwaz bruisen van het enthousiasme: “De betrokkenheid is hier zó groot. Het leeft!” Het resultaat is straks kleurrijk en divers. Net zoals de bewoners van de Heiningen zelf, om wie het allemaal draait.

Bron tekst en foto: facebook Stadlander